Skip to main content

Himachal Pradesh History: Unveiling the Past

The history of Himachal Pradesh is based on the Vedas, Puranas and the Mahabharata. It is known as DEV BHOOMI or the abode of Gods. The region now known as Himachal Pradesh comprises of princely states of Banghal, Bilaspur, Chamba, Kinnaur, Kangra, Kutlehar, Kullu, Lahaul Spiti, Mandi, Mahasu, Sirmaur and Suket.  Sujanpur Tira Fort >> Who gave the name “ Himachal Pradesh” ? Ans: Acharya Diwakar Dutt Sharma   1. Who was the founder of Chamba State? Ans: Meru Verma in 550 A.D 2. Who was the founder of Kehlur State? Ans: Veerchand Chandel in 697 A.D 3. Who founded Suket State?  Ans: Veer Sen in 765 A.D 4.  Who founded Nalagarh State? Ans: Ajay Chand in 100 A.D. 5. Who was the founder of Nurpur State? Ans: Tejpal Tomar in 1000 A.D. 6.  Who was the founder of Sirmour State? Ans: Subhansh Prakash in 1195 A.D 7.  Who founded Trigarta State?  Ans: Raja Susharma 8. Who was the founder of the princely state of Mandi? Ans: Raja Bahu Sen in 1200 A.D; A

HP GK Study: Allied Services Exams Q&A

In this post, I am bringing those questions which are hardly known to most of the aspirants. I hope you will be more than happy to know the unknown things related to Education and media for HP GK :



1. What is the name of a Hindi Magazine (monthly) which was started during the early sixties but remained suspended during 1956-66?
Ans: Sahitya Darshan

2. After the suspension, when was the above-mentioned magazine revived?
Ans: At the end of 1967

3. Which non- regional newspaper commands the largest circulation in Himachal Pradesh?
Ans: The Tribune; It's probably because this paper is published from Chandigarh - a place nearest to the state of Himachal Pradesh

4. What are the major dialects in which AIR Shimla broadcasts programmes?
Ans : Kangri, Chambiali, Mandiyali, Kinnauri and Sirmauri

5. Under the reign of which ruler, the education system in Himachal Pradesh flourished?
Ans: Raja Shamsher Prakash of Sirmaur

6. Which ruler had established a "madrasa" at Nahan to impart education in Urdu and Persian languages?
Ans: Raja Shamsher Prakash

7. Most of the schools in the state of Himachal Pradesh were affiliated to which university before independence?
Ans: Punjab University, Lahore

8. When was the first primary school opened at Keylong?
Ans: 1861
     
9. When was the first central college established in Shimla?
Ans: 1948

10. Which education board opened the first college in Lahaul valley and in which year?
Ans: Kangra District Education Board in 1919

11. Bishop Cotton School was opened by :
Ans: John Lawrence in 1863

12. When was the Department of Technical Education established in Himachal Pradesh?
Ans: 1968

13. Mahima Library(1930) stands as a memorial to one of Maharani's daughter. What is the name of that daughter?
Ans: Mahima Kumari

14. The inauguration of Mahima Library took place under the reign of which ruler?
Ans: Maharaja Amar Prakash

15. Where is Dadahu Library located?
Ans: Sirmaur

16. When was Dadahu library established?
Ans: July 1955

17. What are the prominent libraries established in Chamba Districts?
Ans : a) District Chamba Library
b) Sanatan Dharma Library

18. When was District Chamba Library established?
Ans: 1st January 1959




Comments

  1. this is very helpful gk as u upload on your website

    ReplyDelete
  2. I was extremely pleased to discover this great site. I want to to thank you for your time for this wonderful read!! I definitely loved every part of it and i also have you bookmarked to check out new stuff in your KBC Lottery Winner website.

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing the relevant information.

    ReplyDelete
  4. For anyone who require information on this subject, this is excellent material.

    IELTS Coaching in Bangalore

    ReplyDelete

Post a Comment

Write your comments! here.

Popular Posts

Himachal Pradesh General Knowledge: Exploring Rivers and Lakes

A) Rivers in Himachal Pradesh : The major drainage system of Himachal Pradesh is based on the flow of rivers like Chenab, Ravi, Beas, Satluj and Yamuna . Rivers in Himachal Pradesh have a unique distinction of providing water to Indus and Gangetic basins.  The water passes into both Bay of Bengal as well as the Arabian Sea. Himachal Pradesh Rivers 1. Satluj : Vedic Name : Satudri Sanskrit Name : Shatdru Origin : Rakas Tal near Mansarover Lake Major Tributaries : Nogli, Baspa, Spiti Distance covered in Himachal : 320 km 2. Beas : Vedic Name : Arijikiya or Arijikuja Sanskrit Name : Vipasa Origin : Byas Kund at Rohtang Pass Major Tributaries : Banganga, Chakki, Parbati, Uhl, Tirthan, Luni, Sainj, Binwa, Harli Distance covered in Himachal : 256 km 3. Ravi : Vedic Name : Purushni Sanskrit Name : Iravati Origin : Bara Banghal (Bhandal and Tantgiri Glaciers) Major Tributaries :Tantgiri, Chatrini, Siul, Bhandar, Baira Distance covered in Himachal :158 km 4

Himachal Pradesh History: Unveiling the Past

The history of Himachal Pradesh is based on the Vedas, Puranas and the Mahabharata. It is known as DEV BHOOMI or the abode of Gods. The region now known as Himachal Pradesh comprises of princely states of Banghal, Bilaspur, Chamba, Kinnaur, Kangra, Kutlehar, Kullu, Lahaul Spiti, Mandi, Mahasu, Sirmaur and Suket.  Sujanpur Tira Fort >> Who gave the name “ Himachal Pradesh” ? Ans: Acharya Diwakar Dutt Sharma   1. Who was the founder of Chamba State? Ans: Meru Verma in 550 A.D 2. Who was the founder of Kehlur State? Ans: Veerchand Chandel in 697 A.D 3. Who founded Suket State?  Ans: Veer Sen in 765 A.D 4.  Who founded Nalagarh State? Ans: Ajay Chand in 100 A.D. 5. Who was the founder of Nurpur State? Ans: Tejpal Tomar in 1000 A.D. 6.  Who was the founder of Sirmour State? Ans: Subhansh Prakash in 1195 A.D 7.  Who founded Trigarta State?  Ans: Raja Susharma 8. Who was the founder of the princely state of Mandi? Ans: Raja Bahu Sen in 1200 A.D; A

Fairs and Festivals of Himachal Pradesh: Cultural Extravaganza

Himachal Pradesh has numerous fairs and festivals and to Himachalis any opportunity for celebrations is welcome. All these colorful festivals and fairs provide healthy recreation and marketing places for the inhabitants. Traders from far and near join these fairs to display articles like clothes, wool, pashmina, furs, leather, pottery, metalware, ornaments as well as other local products. >> Important Fairs in Himachal Pradesh  << - Minjar Fair: Celebrated in the district of Chamba at a place 'Chaugan' in Chamba town. Minjar means Maize flowers. This fair starts on the second Sunday of 'Sawan' month (August). - Kullu Dussehra: It begins on the Vijay Dashmi day in Kullu District and continues for seven days. - Shivratri Fair: Celebrated in Mandi District during the month of February on Shivratri Day . This fair also lasts for seven days and artists from different parts of the country provide their performances. - Naina Devi Fair: It is held

HP Subordinate Allied Services Exams: Q&A

Prepare for HPSSSB Clerk and HPPSC exams with our comprehensive study material. Get questions and answers at hpstudyzone.com. Excel in your exam preparation. 1. Who was the first woman chief minister in Independent India? A:  Sucheta Kriplani 2. Five-year plan in India is finally approved by : A:  National Development Council 3. Declaring a Financial Emergency is related to which article of the Constitution? A:  360 4. Which amendment of the Constitution of India inserted a new article 21 A providing Right to Education in the constitution? A:  86th Amendment 5. What was the main aim of Antyodaya Programme? A:  Helping the poorest among poor 6. SJSRY belongs to : A:  Urban Areas 7. Estimation of poverty in India is given by the : A:  NITI Aayog 8. The central banking functions in India are performed by the : A:  RBI 9. Stagflation is : A:  Inflation with depression 10. Dear Money Policy implies : A:  High-interest rates 11. When was the Consumer Protection